Το «Κάστρο του Γρίβα» ή «Φρούριο του Τεκέ» ή «Κούλια του Γρίβα», βρίσκεται επάνω σε έναν κατάφυτο βραχώδη λόφο στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ταξιδεύοντας από τη Βόνιτσα προς τη Λευκάδα, λίγα μέτρα πριν την είσοδο στην υπόγεια γέφυρα προς Λευκάδα.
Ο χαμηλός αλλά οξυκόρυφος λόφος είναι σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα. Βρίσκεται περί το 1 χιλιόμετρο ανατολικά από τη γέφυρα της Λευκάδας, σε σημείο που ελέγχει πολύ καλά τον θαλάσσιο αλλά και τον από ξηράς δρόμο που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα.
Αρχικά ο λόφος ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668 και γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές». Ο Αλή πασάς εκτίμησε τη στρατηγική αξία της θέσης και αποφάσισε να αξιοποιήσει το λόφο με την κατασκευή οχυρού. Έτσι είναι από τα κάστρα που έχτισε στις αρχές του 19ου αιώνα, με μοναδική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο και την Λευκάδα. Αργότερα ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Έτσι έμεινε γνωστό σαν «κάστρο του Γρίβα».
To οχυρό διαμορφώνεται με περιμετρικό τείχος, περί τα 180 μέτρα που εσωκλείει μια επιφάνεια εμβαδού 1400 τ.μ. Έχει τρεις πολυγωνικούς προμαχώνες από τους οποίους οι δύο είναι στη βόρεια πλευρά και ο τρίτος, που είναι μεγαλύτερος, καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη νότια πλευρά του οχυρού και είναι προσανατολισμένος εναντίον του κάστρου της Αγίας Μαύρας. Διατηρούνται αρκετά δωμάτια και αποθήκες σε αρκετά όμως από αυτά οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Οι προμαχώνες είναι μπαζωμένοι μέχρι επάνω.
Σήμερα, το κάστρο του Γρίβα, είναι εύκολα προσβάσιμο και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη, μαγευτική θέα από τους πύργους του φρουρίου, προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο πέλαγος και τη Λευκάδα.
Πηγή φωτογραφιών: Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , Καστρολόγος - Κάστρα της Ελλάδας