Η Λιμναία ήταν αρχαία Ακαρνανική πόλη και εντοπίζεται σε απόσταση μόλις 2 χιλ., από την σημερινή Αμφιλοχία, και συγκεκριμένα στον ψηλό βραχώδη λόφο που υψώνεται πάνω από αυτήν.
Η πόλη είχε πρόσβαση στη λίμνη Αμβρακία και επικοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα με το λιμάνι, στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου.
Την Αρχαία Λιμναία, μνημονεύει ο ιστορικός Θουκυδίδης, όταν αφηγείται τις επιχειρήσεις των Σπαρτιατών στην Δυτική Στερεά Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (429 π. Χ.). Εκείνη την εποχή η Λιμναία ήταν ακόμη ατείχιστη. Επίσης ο ιστορικός Πολύβιος, αναφέρεται σ‘ αυτήν, όταν ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Ε', στα 251 π. Χ., εκστρατεύει κατά του Θέρμου και περνάει από την Λιμναία, η οποία διαθέτει πλέον ισχυρό οχυρωματικό περίβολο.
Τα ερείπια της αρχαίας Ακαρνανικής πόλης, Λιμναία, διασώζονται μέχρι σήμερα και μπορεί να περιηγηθεί και να θαυμάσει ο ταξιδιώτης μέσα σε ένα γραφικό τοπίο. Στην επίπεδη κορυφή του λόφου βρισκόταν η ακρόπολη, που ερείπιά της σώζονται μέχρι σήμερα, ενώ στη βόρεια πλαγιά του, όπου είναι η σημερινή Αμφιλοχία, ήταν χτισμένα τα σπίτια (η κάτω πόλη), που προστατεύονταν (ανατολικά και δυτικά) από δυο σκέλη ενός τείχους που ξεκινούσαν από την ακρόπολη και κατέρχονταν περίπου ως τη θάλασσα.
Η επιβίωσή της οφειλόταν στη σπουδαία στρατηγική της θέση, καθώς από αυτή διερχόταν ο χερσαίος ρωμαίκός δρόμος Απολλωνίας- Νικόπολης- Αθήνας, που ένα παρακλάδι του οδηγούσε στο Άκτιο και τη Λευκάδα, ενώ από το λιμάνι της περνούσε ο θαλάσσιος δρόμος των ακτών του Αμβρακικού κόλπου.
Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να θαυμάσει τις όμορφες τοιχοποιίες στο τείχος της ακρόπολης, όσο και στα δυο μακρά σκέλη, και στα λιγοστά ερείπια αρχαίων και μεσαιωνικών κτισμάτων που φιλοξενούνται στο πλάτωμα της Λιμναίας. Η πρόσβαση για τον ταξιδιώτη, είναι εύκολη από τον εθνικό δρόμο. Μπροστά του εμφανίζονται το οχυρωμένο τμήμα της αρχαίας πόλης από το οποίο ξεκινούν δύο μακρά τείχη καλά διατηρημένα, που κατεβαίνουν προς την θάλασσα και χάνονται ανάμεσα στα σύγχρονα οικοδομήματα.
Πηγή φωτογραφιών - κειμένου: Ιστότοπος Βικιπαίδεια - Γυρνάς Γιώργος, Μπαράκος Σπύρος