Ο Τόπος θυσίας των Καλαβρυτινών αποτελεί ξεχωριστό μνημείο και Ιερό Προσκύνημα των Καλαβρύτων, και βρίσκεται ανατολικά, στη ράχη του Καπή. Στο σημείο έλαβε χώρα το ‘’Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων’’ στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν όλους τους άνδρες 14 ετών και άνω. Σήμερα, πάνω στη ράχη υπάρχει ένα μεγάλος Σταυρός, ενθύμιο της αποτρόπαιας πράξης, στήλες με τα ονόματα των θυμάτων και μία κατακόμβη με καντήλια ισάριθμα των οικογενειών των εκτελεσθέντων. Αυτό το σημείο ενδιαφέροντος είναι Ορεινό και Αστικό. Είναι προσβάσιμο όλο το χρόνο. Είναι προσβάσιμο μέσω δημόσιας συγκοινωνίας. Δεν έχει κάποια χρέωση ή εισιτήριο.
Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου και σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία. Έχει συμβολικό χαρακτήρα για τις γυναίκες ηρωίδες των Καλαβρύτων (τη Μάνα, την αδελφή, τη γιαγιά, την κόρη) που με υπερπροσπάθεια αγωνίστηκαν να ξαναστήσουν την ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη.
Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων.
Πηγή: Ιστοσελίδα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων