Η Αρχαία Ψωφίδα (Ψωφίς), τοποθετείται πλησίον του χωριού Τριπόταμα της Αχαΐας. Στον λόφο που υψώνεται βορειοδυτικά των Τριποτάμων διασώζονται τα ερείπια της σπουδαίας αρχαίας πόλης Ψωφίς.
Κατά την αρχαιότητα και τις αναφορές παλαιών περιηγητών και μελετητών η Ψωφίς αποτελούσε μια από τις πιο σπουδαίες και εξαιρετικής ομορφιάς, πόλη-κράτος της Αρκαδίας.
Για την προέλευση της ονομασίας της υπάρχουν πολλές εκδοχές, μια εξ αυτών συνδέεται με το μύθο του Ηρακλή, ο οποίος ολοκληρώνοντας τον 4ο άθλο του, σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο και έφυγε για την Φυγία, με την κόρη του βασιλιά Έρυκα, την Ψωφίδα. Εκεί η Ψωφίδα γέννησε τα δίδυμα παιδιά τους, Πρόμαχο και Εχέφρονα, που έμελλε να γίνουν ηγέτες και ήρωες της πόλης.
Η αρχαία πόλη κατείχε τη θέση της ακρόπολης εφόσον βρισκόταν κτισμένη σε λόφο με περιμετρικά τείχη και αμυντικούς πύργους. Σε σημεία η οχύρωση επιτυγχανόταν με φυσικό τρόπο, από τη ύπαρξη των παραποτάμων του Ερύμανθου, Νουσαϊτικο, Λιβαρτζινό και Βερτσιώτικο.
Κατά τον 13ο με 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο από Φράγκους και Βυζαντινούς.
Σήμερα στον ευρύτερο χώρο διασώζονται τμήματα των οχυρώσεων της αρχαίας πόλης, δύο αμυντικοί πύργοι, διάσπαρτα ίχνη, όπως τμήματα στηλών, κιονόκρανα κλπ., καθώς και τα θεμέλια ενός παλαιού μοναστηριού. Στα δυτικά του τείχους, πρόσφατες ανασκαφές ανέδειξαν ίχνη του αρχαίου θεάτρου, το οποίο υποδηλώνει την ποιότητα και τα σπουδαία δημόσια κτίρια της αρχαίας, αρκαδικής πόλης.
Πηγή φωτογραφιών - κειμένου: Καστρολόγος-Κάστρα της Ελλάδας , Greek Travel Pages , Τουριστικός οδηγός Δήμου Καλαβρύτων