• pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures

Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θύρρειου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, βρίσκεται στη βορειοανατολική είσοδο του οικισμού Θύρρειου ή Θύριο, του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και είναι κτισμένο στις πλαγιές των Ακαρνανικών βουνών σε υψόμετρο 500 μέτρα από τη θάλασσα κοντά στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης. 

Το αρχαίο Θύρρειο ήταν έδρα νομισματοκοπείου και έκοβε νομίσματα την περίοδο 350-250 π.Χ. Τα τείχη που το περιέβαλαν, όπως περιγράφει ο Ξενοφών, ήταν τα πιο ισχυρά της Ελλάδας, με περίμετρο 10 χιλιόμετρα. Μεγάλα τμήματα σώζονται και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Πέντε χρόνια μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο (31/30 π.Χ.) η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και οι κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη.

Το αρχαιολογικό Μουσείο στο Θύρρειο δημιουργήθηκε το 1961 στην είσοδο του οικισμού, όπου ολοκληρώθηκαν η ανέγερση όσο και οι εργασίες για την έκθεση ευρημάτων για την ανάδειξη  της αρχαίας ιστορίας της περιοχής.

Στον κατάλογο “Αρχείο ευρημάτων Μουσείου στο Θύρρειο” είναι καταγεγραμμένα στα τέλη του 1993 σε δύο αίθουσες: Λίθινα αντικείμενα 263, Πήλινα αντικείμενα 130, Χάλκινα αντικείμενα μαζί με νομίσματα 55.

Στο μουσείο, ο επισκέπτης θα θαυμάσει διάφορα εκθέματα, όπως ηλιακό ωρολόγιο, έργα γλυπτά μικρής και μεγάλης πλαστικής, ολόγλυφα και ανάγλυφα, αγγεία κυρίως ελληνιστικών χρόνων, μεταλλικά αντικείμενα ποικίλης καθημερινής χρήσης, νομίσματα, επιτύμβιες στήλες, τεμάχια ψηφιδωτού, έργα μικροτεχνίας και επιτύμβιες επιγραφές. Επίσης, επιγραφές με επιγράμματα με καταλόγους ιερατικών θιάσων, με ψηφίσματα προξενίας ή με συνθήκες όπως αυτή η μεγάλη σημασίας της συμμαχίας Ρωμαίων και Θύρρειου του 94 π.χ., επίσης επιγραφή της συνθήκης της Συμμαχίας Αιτωλών και Ρωμαίων του 212 π.χ. Τα εκθέματα προέρχονται από την περιοχή του αρχαίου Θυρρείου, αλλά και από διάφορα μέρη της Ακαρνανίας. 

Το αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου,  είναι ένας από τους λιγοστούς αλλά μεγάλης σημασίας πόλος έλξης της περιοχής  όπως και ο μοναδικός φύλακας της ιστορίας των Ακαρνάνων.


Πηγή φωτογραφιών - κειμένου: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ , Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας 

image
image
image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Διεύθυνση

Θύρρειο

Τηλέφωνο

(+30)2643071209

Διαδίκτυο

efaait@culture.gr